Stránka s informacemi o vývoji projektu HOCZ.org
Přehled novinek – duben 2020
16 dubna 2020, Rence @ 22.22

Nové popisy

Učebna kouzelnického léčitelství
Se začátkem školního roku byl aktualizován popis učebny KL. Kromě změny systému lavic, doplnění různých pomůcek a výzdoby byl přidán také prostor pro praktickou výuku KL. Text sepsala Luc.

Hradní kuchyně, sovinec a Chroptící chýše
Byl změněn a rozšířen popis kuchyně, kterou najdete ve sklepení. Můžete zkusit také některý z receptů, který tam najdete. Ačkoliv má kuchyně momentálně popis, nezapomínejte, že podle školního řádu do ní vaše postavy nesmějí. V jižní věži přibyl popis sovince – nahradil proklik do přijatých zpráv. Novým popisem se pyšní také Chroptící chýše v Prasinkách. O všechny tři popisy se postaraly Mňaura a Olivia.

Famfrpálové hřiště
Lindsey sepsala nový popis famfrpálového hřiště, kde se teď vyskytují šatny a koupelny. Rovněž byl aktualizován plánek na základě menších úprav, které proběhly. 

Hudebniny v Prasinkách
Ella vytvořila ilustraci tohoto poměrně čerstvého obchodu a také se postarala o nakreslení obrázků k jednotlivým itemům, které lze v obchodě zakoupit. Všechny jsou moc krásné!

Drooms
Na Příčné ulici byl mezi Místa v Londýně přidán obchod s košťaty. Kromě popisu obchodu, jmen zaměstnanců a možnosti zaměstnání zde najdete také přehled prodávaných košťat. Ta vytvořili Gordonka s Ánrim. Celý obchod je pod taktovkou Mirandy.

Tělocvična
V popisu famfrpálového hřiště najdete také proklik na tělocvičnu – popis a nový chat. V popisu je popsáno její fungování, účely vám jsou jistě známy. Za celým nápadem a tvorbou stojí Lindsey. Na zdejší nástěnce najdete také stručné výsledky famfrpálové ligy.

Clabbert on a stick
Na Silvestra otevřel Rence v Londýně nový klub Blikač na klacku. V tom najdete popis wizzu a swiggaru, “nových” druhů kouzelnické hudby, zajímavé menu a také další možnost vyžití pro vaše postavy. Personál zatím není stanoven, takže pokud nevíte, co si počít s vaší občanskou postavou, a chcete ji upíchnout někam, kde za ni budete mít možnost hrát, neváhejte se ozvat!

Vánoční trhy
Na stáncích vánočních trhů v Prasinkách, které vzaly pod svá křídla Faith a Síca, se vybralo okolo 679 galeonů.

HTML nápověda
Luc s Rencem sepsali také HTML průvodce, kterého najdete v levém menu pod záložkou Nápověda. Tagy užívejte na HOCZ s mírou, nic se nemá přehánět. Jde však o praktickou pomůcku pro formátování úkolů a výkladů.

Výsledky zkoušek
Hráčům, kteří prošli zkouškami NKÚ nebo OVCE, ať už letos nebo někdy v minulosti, přibyla elegantní možnost prohlédnout si bodové výsledky testů a esejí v jednotlivých předmětech.

Odhlašování z brigád
Nově se můžete odhlašovat z brigád, a to až do jejich začátku. Tlačítko „Odhlásit“ se objeví místo tlačítka „Přihlásit“. Po začátku brigády vás z ní může odhlásit pouze vypisovatel brigády.

Nezapomínejte, že při plnění brigády se nelze přihlásit na HOCZ. Volte proto pečlivě, zda chcete brigádničit, nebo hrát. Pakliže je s brigádami jakýkoliv problém (můžete se navzdory brigádě přihlásit na účet, nebo se nemůžete přihlásit ani po skončení), neváhejte se obrátit na Kiraru.

Počítadla v úkolech
Studenti nyní mohou díky nové vychytávce snadno sledovat počet slov a znaků ve svém úkolu. Tato políčka usnadňují sledování splnění podmínek stanovených profesory. Poděkujte Kirarovi!

NonRP nástěnka
Na hlavní stránku s nástěnkou školy byla přidána záložka, ve které najdete nonRPG nástěnku. Na tuto nástěnku budeme psát nové změny, abyste je měli rychleji a nemuseli čekat na souhrnný článek zde na blogu. Na všechny neherní změny, které se vás mohou týkat, tedy budete upozorněni skrz tuto novou nástěnku.

Hodně zdraví a pozitivní mysl v nelehkých časech,

VKV


Změny ve vedení školy
29 února 2020, Kirara @ 10.52

Jak mohli mnozí z vás zaregistrovat, v minulých dnech došlo k přesunutí Torna Austina Duncana, včetně všech jeho občanských postav, k Mungovi. Tam jsou umisťováni hráči, kteří svým jednáním narušují chod projektu. Stejně jako každému jinému hráči v podobné situaci mu byl dán prostor pro vyjádření se k zaslaným informacím. Na základě této odpovědi probíhala několikadenní diskuze a na její závěr hlasování. 

Finální rozhodnutí, ke kterému jsme se uchýlili, nebylo jednoduché, ale věříme, že je pro projekt a jeho budoucnost správné. Neučinil ho jeden člověk, ale sešla se k řešení celá RPG Správa a Rada Školy, to vše za přítomnosti Dereka. Rozhodli jsme na základě chování, které na projektu Torn dlouhodobě vykazoval, a které zahrnovalo zásadní problémy s komunikací, plněním některých z povinností a s uznáváním stanovené hierarchie vedení.

Rozhodnutí vedení projektu je následující: Torn nebude nadále zastávat žádnou z funkcí, které zastával dosud. Budou mu ponechány všechny občanské postavy, ovšem všechny budou mít omezená práva. Rozsah tohoto omezení je definován zakázaným přístupem do debatní místnosti a na HoczWiki. Torn jako hráč, který je s námi čtrnáct let, se nadále může podílet a dál projektu přispívat rpg aktivitou, která je základem naší hry. Zároveň očekáváme od ostatních hráčů projevení základní slušnosti tím, že nebudou znevažovat práci, kterou Torn pro projekt odvedl, a nebudou na jeho osobu žádným způsobem útočit.

Toto rozhodnutí pochopitelně přináší řadu otázek, které se vám pokusíme v řádcích níže co nejlépe zodpovědět.

Výuka bude zahájena co nejdříve. Post správce výuky zůstane prozatím neobsazen, oficiálně ho bude vykonávat z pozice ředitele hráčka Dorothy Tayltrott. Její pravou ruku budou představovat naši čtyři vedoucí kabinetů, jak tomu bylo i doposud. Na základě toho, jak plynule bude probíhat výuka a komunikace, se rozhodne, zda je tato funkce v rámci vedení školy vůbec potřebná.

Post kolejního ředitele Nebelvíru zastane do konce roku Lestriel Norrington. Hráčka Lestriel je v současné době i vedoucí kabinetu a do konce roku jí také tento post zůstane. O letních prázdninách pak proběhne klasické výběrové řízení na obě pozice.

Výuka předmětů starodávných run a výroby magických předmětů je v současné době v řešení. Žádný ze studentů se ovšem nemusí obávat, že by neměl nejpozději příští školní rok příležitost začít tyto povinně volitelné předměty studovat, příp. je dostudovat.

Pokud máte jakékoliv jiné otázky, nemusíte se bát nás kontaktovat.

RPG Správa, Rada Školy, Lucinda a Kirara


Správní změna
2 února 2020, Rence @ 2.02

Zrušili jsme roli správce RPG a překopali náplň práce RPG Správy.

Už nějaký ten rok na postu správce RPG figuruje, respektive figuroval, Kirara. A ačkoli pro nás Kirara dělá mnoho, přece jen to není z pozice správce RPG, ale admina. Proto jsme se s ním dohodli, že nemá smysl, aby dál oficiálně setrvával ve funkci, kterou v praxi nevykonává, a začali přemýšlet nad vhodnou osobou, která by tento post měla zastávat. Na koho jsme ochotni se všichni spolehnout? Kdo má takový přehled, aby mohl dostatečně dobře rozhodovat i sám, a zároveň bude pro hráče i tvořit? Odpovědi jsme se nedopátrali, a tak jsme začali uvažovat nad jiným řešením. Nakonec jsme se dopracovali k tomu, že my, jako Správa, šéfa nepotřebujeme. Jsme skupina založená na principu konsensu a kompromisů, takže nepotřebujeme rozhodující slovo nikoho shora, a fungujeme takto už nějakou dobu.

No dobře, řeknete si. Ale když nebude správce RPG, kdo bude ten představitel?

Ze svých řad jsme si vybrali mluvčího, kterým je Sebastian. V náplni jeho práce je i teď starost o RPG mail a odpovídání na žádosti, takže to z jeho funkce logicky plyne. Přirozeně se můžete stále obracet na každého z členů RPG Správy.

O jaké změny ve vnitřní struktuře konkrétně půjde?

OUKZ se dál stará o administrativu. Bude řešit všechny žádosti hráčů, dávat pozor na dění na chatech, spravovat RPG školku, popiskáře… Nově se bude oficiálně starat i o systémový rozvoj Hocz, tzn. ne technickou stránku, kterou má na starosti Kirara, ale systémové části našeho světa jako jsou obchody, místa v Londýně a podobně. Ani zdaleka to neznamená, že by je hlídal a všechno, co se v nich šustne, chtěl schvalovat. Pouze máme pocit, že by to ve spoustě částí Hocz chtělo obnovu, a rádi bychom se jí chopili. Dále bude OUKZ pomáhat OZ s tvorbou dění na projektu a pokoušet se o přesunutí schválených reálií na Hocz pro studenty, kteří nemají přístup na Wiki. Jeho složení zůstává neměnné: Laurence C. Lemming, Miranda Maybo-Reid a Sebastian Halliwill.

OZ se stává výhradně kreativní částí. Bude iniciovat, ne však nutně vždy organizovat, akce, eventy, questy. To na ně se můžete obracet, pokud budete chtít něco uspořádat a potřebujete pomoci. Ze své podstaty nebude schvalovat, ale stále bude mít svou poradní úlohu vzhledem k reáliím. Zároveň bude zpracovávat návrhy hráčů na nové projekty v rámci reálií. Ano, návrhy. Přeci jen, když tvoříme reálie našeho světa, nedá se mluvit o žádostech. Úlohou OZ je, aby to, co hráči navrhují, zapadlo do reálií našeho světa. Svůj čas bude trávit rozpracováváním, vedením a dohlížením nad návrhy a projekty, ať už přijdou od vás, hráčů, nebo přímo od nich samotných.

Do práce OZ se už dnes zapojují “externisti”, hráči, kteří reálie nebo jejich části tvořili předtím, nebo rozumějí konkrétním věcem, které se v rámci OZ řeší.

Členy OZ jsou momentálně: nově Diel M. Tarkin, Janee S. C. Ravensmith a Tess Cont.

A tak se dostáváme i k výzvě k vám. Pokud víte, že vás baví ta kreativní část, nemáte zájem o schvalování žádostí, ale zato chcete vytvářet malé i velké věci, chcete svoji aktivitu přetavit do dalšího rozměru, neváhejte se zapojit. Ať už jako někdo, kdo jednou za čas vymyslí nějaké ty reálie, nebo jako člen OZ.

OZ a OUKZ spolu budou dál úzce spolupracovat a věříme, že se nám podaří posouvat společně projekt stále kupředu. Tím “společně” myslíme jak mezi sebou, tak společně s vámi. V hrstce lidí se dělají změny špatně. Na Hocz je spousta věcí, které si zaslouží vylepšit nebo úplně předělat, protože za ty roky, co projekt existuje, nejsou aktuální nebo jsou prostě už jen okoukané. Ale Hocz může být jen tak dobré, jak dobří jsou jeho hráči a hráčky. Takže tohle je výzva k vám všem. Pokud je na Hocz něco, co by mohlo být podle vás lepší nebo hezčí a vy víte, že se toho chcete a můžete chopit, tak to udělejte. Kontaktujte kohokoli z RPG Správy a společně to dáme dohromady.

K příslibu aktivity se pojí krom rozvoje projektu jako celku i to, co hráči v reálném čase doopravdy uvidí a využijí, a to je dění na chatech. V průběhu školního roku se ho chrabře chápe škola, ale v reálném roce máme i tři měsíce prázdnin, během kterých se – pokud se nenajde několik šikovných jedinců, kteří uspořádají nějakou akci nebo event – mnoho neděje. To bychom chtěli změnit, protože prázdninový Londýn je nakonec to první, co každý začínající hráč vidí. Pokusíme se tedy zajistit, aby o prázdninách pravidelně probíhaly akce/eventy/questy, a to během letních minimálně 3 a během zimních 2. To neznamená, že je musíme nutně iniciovat my. Znamená to jen, že pokud se nenajde nikdo, kdo by měl dobrý nápad na prázdninové dění a ochotu ho realizovat, chopíme se toho, aby se alespoň něco dělo.

Víme, že mnohé z vás bude asi zajímat, jak teď tedy funguje nějaká ta hierarchie. Proto jsme si pro vás společně s ředitelkou přichystali aktualizovaný obrázek:

(obrázek zvětšíte kliknutím)

Případné dotazy rádi zodpovíme.

Mějte se, smějte se,

RPG Správa


Přehled novinek – prosinec 2019
24 prosince 2019, Rence @ 14.00

Po roce jsou tu Vánoce a Vaše Krásné Vedení s novým seznamem novinek, které rok 2019 přinesl a o kterých jste nemuseli být oficálně zpraveni. Většina těchto informací se k vám už určitě z různých zdrojů donesla, ale stejně bychom je sem měli zanést. Také chceme všem jménem vedení projektu popřát hlavně klidné a veselé prožití vánočních svátků a celý rok 2020 ve stejném duchu – bez zbytečného stresu, konfliktů a nepříjemností. Užívejte si hru a živte své vnitřní dítě.

Věštec
Denní Věštec je nyní pod palcem Lukase Ravensmitha. Pokud se chcete zapojit do jeho vytváření, kontaktujte jej.

Projektová soutěž
Proběhlo další kolo projektové soutěže o obrázky k itemům. Osm talentů nám do ní nakreslilo skvělých 98 obrázků, a Medový ráj a WWW jsou teď mnohem veselejší. Děkujeme všem zúčastněným a pokud též oplýváte výtvarným nadáním, můžete se těšit na další kreslicí projektovku plánovanou na leden!

Personální změny v RPG správě
V září proběhly změny v rámci RPG správy. Opustily ji London, Megs a Evanka. Na OZ přibyla Tess, Sebovým příchodem a Rencovým přechodem na OUKZ jsou síly na obou odborech vyrovnány. K týmu popiskářů postav přibyla Lorraine S. Warrow, Kirinovi byla práva přesunuta z Cirilly na Morfina Arthura Droovena.

Novinky v obchodech
Na Příčné byl v srpnu otevřen obchod s módou pana Lockwella. Zmrzlinář má teď knihu přání a stížností, kde můžete být vtipní. Mezi Místa v Londýně bylo přidáno hodinářství Toniho Morettiho – do prázdnin mu přibude popis, zatím je to prázdný place. V Prasinkách byly během letoška otevřeny dva nové obchody – hudebniny a květinářství. Konečně máte na co šetřit (pedálová harfa stojí krásných 1800 galeonů, no nekupte to!).

Nová CP
Přibylo několik nových veřejných CP mimo hrad. Pokud můžete, hrajte za ně – pokud ne, hrajte s nimi. Jsou tu pro vás, chovejte se, jako by byly vaše. Do této tabulky můžete zapisovat své postavy, pokud jsou stálými návštěvníky podniků a některých obchodů, které na Hocz máme.

Nové osnovy OPČM
Torn a jeho tým přes léto vytvořili nové osnovy OPČM. Díky této změně se studenti dozvědí více o nebezpečných kouzelných tvorech a rostlinách a obraně proti nim, více se budou probírat i kouzelnické souboje. Letos se podle nových osnov učí první stupeň, v učebnách ještě visí staré osnovy, tak se nelekejte.

Funkční přepínání mezi stručnými popisy
Kirara nám nedávno opravil přepínání mezi stručnými popisy, které dlouhou dobu nefungovalo. Pokud máte zájem, můžete tedy začít stručné popisy začít používat tak, jak byly původně zamýšleny – mít jich víc a postavu “převlékat” podle nálady.

CP pro StR
Během roku získaly nebelvírská a zmijozelská StR systémová práva pro hraní kolejních mazlíčků. Pokud vás tedy ve spolce pokouše ovce, vězte, že za to dost možná může některý z vašich vlastních prefektů!

Knihovník
V nejbližší době by měl přibýt mezi hradní veřejná CP i knihovník – životopis je schválený, nepřátelé Morleyho, pozor.

Změny v kartě postav
Občanům, kteří jsou systémově nezaměstnaní, se v kartě postavy nově neukazuje kolonka povolání. Také teď na svých kartách můžete nalézt odkaz na majetek.

Karta kouzel
Do vlastní poznámky ke kouzlům v kartě kouzel si studenti mohou psát, jaké kouzlo jim jde a jaké ne – vypravěči by pak tyto poznámky měli na chatu zohledňovat (pokud si tedy nebudete ke každému kouzlu psát “je v něm absolutní špica” :)).

Žádosti v číslech
Pokud by někoho zajímaly statistiky – RPG správa za rok 2019 odbržela celkem 73 návrhů a žádostí. Z toho 58 jich bylo schváleno, 8 zamítnuto a na zbytku se pracuje.

Pokud máte pocit, že jsme zapomněli zmínit něco důležitého, je to možné – využijte komentářů pod článkem a doplňte nás!

Veselé vánoční hody,
VKV


Projekt: Knihovna
12 prosince 2018, Kirara @ 13.43

Knihovna je projekt, kolem kterého na HOCZ kroužíme už mnoho let a nyní konečně získává reálné obrysy. Při tvorbě nového konceptu jsme přitom vycházeli z premisy, že knihovna má sloužit jako zdroj informací (především informací o našem herním světě, ale také informací o existenci knih). Již před nějakou dobou jsme ale pochopili, že není v našich silách psát knihy v takovém množství a kvalitě, aby z nich bylo možno vytvořit knihovnu, a knihy se tak rychle staly pouze statickou položkou v herním inventáři, takřka bez informační hodnoty. Jak tento rozpor vyřešit?

Nový koncept představuje knihovnu (po její technické stránce) jako katalog, v němž si knihu budete moci nejen vyhledat, ale kde se také dozvíte základní informace o jejím obsahu (skrze klíčová slova a krátkou anotaci). Každá kniha by tak měla být popsána jedním až třemi odstavci textu, což zásadně sníží nároky na její vytvoření (aniž by to bylo v konfliktu s trvající snahou psát knihy jako takové). To ovšem neznamená, že to bude snadné a proto bychom se rádi obrátili na celou HOCZ komunitu s prosbou o pomoc.

Pokud se chcete zapojit, nahlédněte do tohoto dokumentu.

Na závěr, pokud chcete vědět více o tom, jak projekt vznikal a jak by měl fungovat a nechat se trochu namotivovat, podívejte se na přiložené video z Oxfordského srazu.


Přehled novinek – listopad 2018
12 prosince 2018, Megs @ 13.43

Známky na konci roku
Od letošního roku není možné domlouvat se s profesory na změně známky na vysvědčení na horší i přes vyšší průměr známek. Pokud hrajete postavu flákače a chcete, aby tomu její/jeho známky na vysvědčení odpovídaly, uzpůsobte tomu své úkoly.

Mentoring
Oficiálně připomínáme možnost mentoringu, které mohou využívat všichni studenti, které jimi vybraný profesor uzná za vhodné (běžně však od pátého ročníku nahoru). Mentoring je intenzivní individuální práce, jedná se o samostatnou práci s profesorem na zdokonalování určitého odvětví magického umění, kterému se chce daný student věnovat. Někteří profesoři mají informace k tomu, co nabízejí, na svých nástěnkách, u jiných stačí poptat se sovou. Ne všichni profesoři však mentoring nabízejí a ne každý student má na to, aby mu tato možnost byla poskytnuta.

Postup v případě propadu
Protože herně nedává na výběrové internátní škole, jakou jsou Bradavice, v případě propadu z většího množství předmětů další studium smysl, oficiálním postupem v případech, kdy student nedokončí více předmětů (více než polovinu zapsaných) v jednom ročníku, je hraní s tím, že je nikdy nestudoval. V případě, že se vám nepodaří dokončit jeden nebo dva z deseti zapsaných předmětů, není třeba z toho dělat vědu, klidně hrajte, že vaše postavy studium zrovna těchto předmětů podcenily a neměly dostatek známek nebo dostatečnou docházku – toto pravidlo je spíš návodem pro ty, jejichž postavy nedokončí studium více předmětů a oni by další rok rádi pokračovali. Co se týče nedostudování celého ročníku, přirozeně v něm toto pravidlo nedává smysl, protože se nemůžete tvářit, že vaše postava na škole rok vůbec nebyla – v takovém případě je nejlepší mlžit, když na vysvědčení přijde na chatu řeč, a prostě nepromýšlet pozadí propadu do detailů.

Popisy postav
Tým popiskářů postav shání nové nadšené duše do svých řad. Věkově nejsou aplikanti omezeni, je možné přihlásit se jako student, profesor i občan, jedinou podmínkou je výborná znalost češtiny a dostatek času. Zájemci nechť se hlásí sovmo nebo na Skype London N. Grey.

pozn.: práce je ohodnocena pouze dobrým pocitem

Popis marodky Carlotty Pinkstone
Naše krásná marodka v Prasinkách má konečně popis. Popis je od Tess, nápisy od Mňaury a na to celé dohlížela London.

Vyhlášení výsledků projektové soutěže o obrázky k itemům
15.10. s odbitím půlnoci skončila projektová soutěž o obrázky k itemům. Celkem se do tabulky zapsalo 11 hráčů, reálně se jich zúčastnilo (obrázky odeslalo) 10 z nich. Na mail dorazilo dohromady 141 obrázků. Nakonec se vybíralo ze 133, 8 z nich neodpovídalo popisu nebo nebylo v malém rozlišení dobře rozeznatelné.

Nový kabátek získalo celkem 94 itemů. Jedná se o následující předměty:

Aprodýl Himalájska sůl Plyšový klokan
Balíček kříd Hýbající se vlk Ponožky v barvách Caerphillských katapultů
Barevné křídy Kabelka peřilka Pouzdro
Batoh s logem Applebyských šípů Kočičí Rozvalín Přiblblý supík
Běžná sada pastelek Kouzelný bublifuk Připínáčky Žabičky
Bojový opasek Kovová láhev na pití s logem Wigtownských tuláků Pyžamo s melodickou ukolébavkou
Bublinkový šampón Krabička na svačinu s logem Puddlemerských spojenců Rozčesávací balzám Hladkovod
Bubny Lahvička s několika druhy hadích zubů Ručník v barvách Wimbournských vos
Camrál Wííí Lak krásy Růžový slon
Čepice s logem Puddlemerských spojenců Lepidlo Rybička Mechanička
Da Vinciho barevná paleta Malý Grinch Řehtačka
Dechberoucí duhovec Maxifuk v barvách Montroseských strak Sada mýdel
Divukrásná řasenka Medvědí kožich Sada tužek
Dres Ballycastelských netopýrů Medvídek Tulil Samomalujúci řasenka Try It
Dres Holyheadských harpyjí Motač Sprej na vlasy v barvách Tutshillských tornád
Dres Kenmarských káňat Mudlovská propiska Stříbrný inkoust
Dřevěné ořezávátko Nafukovací ochranný obal na banán v barvách Wimburnských vos Šála v barvách Ballycastelských netopýrů
Duhobarevná rtěnka Náhrdelník z anakondích zubů Teleskop GIGAbyssus
Figurka Dovádivá opička Náladová rtěnka Hraběnka Teleskop Kukatka s.r.o.
Figurka Hipík Napoleonský netopýrek Teleskop T&D
Figurka Hopsající hrnec Narovnávačka loken Tetovani s logem Pýchy Portree
Figurka jednorožec Antistres Nůžky Triedr
Figurka Jezevec Panenka Krasomila Trsající mravenečník
Figurka Lev Papírový drak Trubka
Figurka Lví urejpanec Parfém d’Tesi Vánoční andělíček
Figurka Orel Pirátská páska přes oko Velká sada pastelek
Figurka Plyšový medvěd Placka s logem Kuddleyských kanonýrů Všekryjíci pudřík
Granátový náhrdelník Plakát s hráčem dle vlastního výběru Základní sada barevných inkoustů
Guma gumovací Pláštěnka Základní sada pastelek
Hábit Plyšák – maskot Falmouthských sokolů Zatáčečka loken
Hadoslav Plyšové vejce Zlatá Plyšonoska
Zlatý inkoust

 

Pac a pusu,
VKV alias Vaše Krásné Vedení


Přehled novinek – září 2018
7 září 2018, Megs @ 12.12

Jelikož by měla nástěnka školy fungovat primárně jako RP informační kanál, přinášíme vám seznam nonRP změn, které byste jako studenti mohli využít nebo by vás mohly zajímat, formou tohoto článku. Měly by v něm být obsaženy veškeré novinky, které vznikly během prázdnin v přibližném chronologickém pořadí.

Kouzelnický kulturník
Na začátku července vyšel časopis shrnující kulturní dění let 2093/94. Věnuje se rozmanitým formám kultury a k dostání je ve všech obchodech s knihami, i v tom na hradě. Jeho autory jsou Janee, Raven a Rence. V rámci časopisu byla vydána i akční kniha Jonathan Crown: Skrytý nepřítel, kterou můžete v obchodech pořídit též.

Naskladnění obchodů
Prakticky celé prázdniny Lucinda, Jane, Rence a Sammarin pracovali na revitalizaci obchodů. Některé z nich byly uzavřeny, jiným byl pozměněn sortiment nebo vymyšlen úplně nový. Nově byl třeba naskladněn Obchůdek se suvenýry v Muzeu Famfrpálu v Londýně. Další změny v obchodech se chystají, například další vlna nového zboží nebo otevření úplně nových obchodů.

Možnost vkládání vlastních komentářů ke kouzlům
Přibližně uprostřed prázdnin nám Kirara zavedl novou systémovou vymoženost; přidávání vlastních komentářů k naučeným kouzlům v kartě kouzel. Cokoli si ke kouzlu potřebujete poznamenat, nyní máte možnost! Pokud při kontrole kouzel narazíte na kouzlo, o kterém si myslíte, že byste ho v kartě měli mít, ale nemáte ho, neváhejte kontaktovat profesora svého předmětu.

Nový popis učebny POKT
Lucinda a Jethro také přes prázdniny vymysleli nový zajímavý popis učebny péče o kouzelné tvory. Nalézt jej můžete na školních pozemcích, při okraji lesa. Určitě stojí za přečtení.

Ročenky
Během srpna také Arien doplnila všechny ročenky! V pamětní síni si tak teď můžete zadarmo prohlížet své starší spolužáky a nostalgicky nad nimi vzdychat.

Rozšíření vyučované látky v lektvarech pro prváky
Sebastian a Lucinda dokončili v srpnu změnu náplně předmětu lektvary pro první ročníky. Letošní prváci se tak naučí například více o širších možnostech studia a uplatnění v oboru.

Brigády
Během prázdnin probíhala Emily iniciovaná debata týkající se brigád. Z té vyplynula jak nová pravidla zadávání brigád (tedy více brigád za méně peněz, promiňte, skrblíci), tak i systémové změny. Ty spočívají hlavně v možnosti zadávání anonymních brigád, tedy jejich vypisování za nehrané postavy. Nemusíte se tedy lekat, pokud o prázdninách potkáte brigádu vypsanou postavou, kterou nemůžete najít v kartotéce – nebude to chyba ani podvod! Také jsou nyní všechny brigády archivovány a vy si tak budete moci vždy zpětně dohledat, kdy jste co dělali a s kým.

Projektová soutěž
V polovině srpna byla společnými silami vedení vyhlášena projektová soutěž o kreslení nových obrázků k itemům. Tato soutěž potrvá do poloviny října a zúčastnit se může úplně každý. Podrobnosti naleznete v levém menu Mimoherní aktivity Projektové soutěže. Pokud bude první kolo soutěže úspěšné, velice pravděpodobně proběhne další.

Příručka pro předškoláky a prváky
Příručka dostala nový kabát; informace v ní byly aktualizovány a byla přejmenována na Příručku pro studenty. Také byly doplněny nebo upřesněny možnosti navazujícího studia i kariérní možnosti. Všichni studenti obdrželi příručku na začátku školního roku, v příštích letech se bude rozesílat pouze prvákům. Na jejím zpracování se podílely Faith, Dylanka, Lucinda, Janee a Leightonka. Další poznámky připojila i Rada školy (Torn a Arien) a RPG Správa.

Nový chatový příkaz
Koncem srpna vytvořil Kirara nový chatový příkaz. Sice je určený primárně pro vypravěče, používat ho však mohou i studenti. Slouží ke kontrole kouzla zapsaného v kartě kouzel, tedy toho, zda student kouzlo umí, nebo ne. Jeho provedení probíhá stylem /k nebo /kouzlo “název kouzla”. V praxi tedy například /k “Coloro”. Tento příkaz vypíše na chatu pro jeho zadavatele zprávu o tom, zda jeho postava umí, nebo neumí zadané kouzlo. Ostatní studenti tuto zprávu nevidí, ti s právy Vypravěče však ano.

Chystaný quest
Spol. Hájenkových srazovačů (jmenovitě e-mail přišel od Tess, ale stojí za ním více lidí) vymyslel návrh na quest, který by měl být zprovozněn ve druhé polovině RL září. Bude to nechutná sranda a bude záležet jen na vás, jak se zapojíte a jak si zahrajete!

Discord oficiálním kontaktem + Emoji!
Mezi oficiální kontakty na vedení projektu na jeho hlavní stránce byl místo Pottermore přidán Discord. Kontakty jsou na stránce pouze na Kiraru a Faith, ale i ostatní členové vedení Discord zpravidla mají a používají a není problém se s nimi přes něj spojit. Discordem je přirozeně myšlen komunikační prostředek jako celek, ne Hocz server na Discordu. Ten je dál pouhým neoficiálním chatem. Také je nyní možné používat v rámci Hocz emoji! (ne na chatech, mysleme na pravidla!)

Možnost zvýraznění v chatu
Kirara nám na chatu přidal možnost zvýraznění slov. Používat ji je možné přes horní chatovou lištu, přesněji po rozkliknutí volby “Chat” a “Zvýraznění”. Slova, která si hráč do políčka vypíše, se uloží a při každé další aktualizaci chatu se mu barevně vyznačí ve všech příspěvcích. Je možné zadat pouze část slova, vyznačí se celé. (např. pokud napíšu do kolonky “Renc”, barevně se mi vyznačí celé slovo “Rence”; zároveň ale zabarvování rozlišuje velká a malá písmena, takže aby se mi zvýraznilo na chatu i “Laurence”, musel bych vepsat do kolonky i “renc” s malým r). Pro smazání zapamatovaných zvýrazněných slov stačí uložit prázdnou kolonku.

Zablokování Classify
Vzhledem k tomu, že classify nebyl vytvářen pro studenty, ale čistě pro účely vedení, při zjištění, že se odkaz ke studentům různými pokoutnými cestami dostal, byl pro ně zablokován. Aby však studenti nepřišli o primární důvody pro jeho používání, byl vylepšen notýsek, kde momentálně vidí všechny své známky i jejich výsledný průměr daleko přehledněji a bez práce.

Aktuální seznam všech profesorů pro školní rok 2094/95
Z důvodu zájmu ze strany některých studentů přikládáme i Faith sestrojený seznam vyučujících profesorů a vyučovaných předmětů:

Alanyniss Almearová (LET1, LET2, LET3, LET4, LET5)
André McQuinn (L1, L2, AS2, LET1)
Arien Severin (Al1, B5, L4, P5)
Austin Delaney (OPČM1, OPČM2)
Bellamy J. Archibald (KL1, KL3, L5, L6, L7, D2, MS1, MS3)
Carlisle M. Lawry (K7, OPČM6, OPČM7)
Cornelius A. Nott (DČAK1, DČAK2, DČAK5, DČAK7)
Deborah Palmer (JAS1, JAS2, LET1, P1, P2)
Diel M. Tarkin (DČAK3, DČAK4, NOS1, NOS2, NOS3)
Dorothy Tayltrott (POKT1, POKT2, B4, L1, KF1, KF2)
Eilen R. Shiadhal (B1, P1)
Eilane R. Remington (AL3, B3, KL2, KL4, KL5, P1)
Emily Wiloughby (AS1, AS3)
Evan W. Reid (OPČM1, OPČM3, OPČM4, P2, P7)
Jane Boneová (N1, N2, N3, KF4)
Jethro Stringellow (POKT3, POKT4, POKT5, MS2, D1, D3, KF3, KF6, P3)
Kristoff Bryce Shrewd (SM1, SM2, SM3)
Mortimer Abraham Fleck (PRM – hráč André)
Sarah Blackburn (B1, B6, B7, B3, KF1, KF2, EL1)
Sebastian Halliwill (L1, OPČM1, EL2)
Tarabas Amaro (KF1, OPČM1, OPČM3, P1, P6)
Torn Austin Duncan (B2, AS4, AS5, SR1, SR2, SR3, VMP1, VMP2, VMP3)
Virginia L. Griffin (AL2, KF1, KF5, OPČM5, DČAK1, DČAK6)
William J. Gordon (LET1, LET2, P4, EL3)
Zakkäi Archer (JAS3, JAS4, JAS5, EL1)


Tyto změny přirozeně nejsou jediné, které se na Hocz dějí a dít budou. Sledujte Blog pro další článek s informacemi o nových změnách a vývoji projektu a na případné nesrovnalosti se doptávejte v komentářích pod článkem!

 

Pac a pusu,
VKV alias Vaše Krásné Vedení


Zpráva Správy
16 srpna 2018, Megs @ 22.34

Mnozí z vás už jistě slyšeli termín RPG správa. Ale co to vlastně je? Kdo to je? Co dělá a předně s čím může pomoci i vám? Právě odpovědi na tyto otázky i mnoho dalších by měly být náplní tohoto článku.

RPG správa je uskupení několika lidí, kteří mají na starost celkem dost věcí. Ty budou vysvětleny níže. A právě s ohledem na to, co RPG správa řeší, je rozdělena na dvě části – Odbor pro uplatňování kouzelnických zákonů (neboli OUKZ) a Odbor záhad (neboli OZ). Vedoucím obou částí a tedy RPG správcem je Kirara (Derek Hastur) jakožto vedoucí celého projektu.

V minulosti tomu bylo i jinak, vždy však byl hlavou RPG orgánu RPG správce, který je na úrovni ředitele školy (nyní Faith). Je zjevné, že RPG správa a škola (ředitel) by spolu měli komunikovat, jelikož je často nezbytné řešit věci, které se týkají například reálií (RPG správa) a školy (ředitel) současně. Vzhledem k tomuto funguje společná Skype konverzace RPG správy a ředitele školy. RPG správa je samostatné uskupení mimo školu, které však se školou spolupracuje. RPG správa tedy nemá pravomoci týkající se chodu a řízení školy, náplně předmětů, nekázně studentů, volby Rady školy a dalších se školou souvisejících věcí. Podobně naopak ředitel nemá pravomoci týkající se chodu a řízení RPG správy, vyřizování žádostí, schvalování životopisů z hlediska reálií, adekvátního hraní na chatech z hlediska reálií a dalších pod RPG správu spadajících věcí.

Pro lepší představu by mohl pomoci také následující obrázek (odkaz).

A teď již k samotné RPG správě, jejímu dělení a činnosti. Jak již bylo zmíněno, RPG správa má dvě části – OUKZ a OZ.

OUKZ je část administrativní, přičemž její název je volen s ohledem na analogii mezi nonRPG a herním světem. Název byl tedy vybrán podle odboru Ministerstva kouzel. OUKZ má na starost práci s RPG mailem, posuzování přijatých žádostí, základní systémové RPG prvky jako jsou popisy postav a lokací, RPG školku, přebarvování a přejmenovávání postav, zaučování nových občanů a profesorů, schvalování a udělování cizích postav (CP), udělování dočasných vypravěčů, kontrolu dění na chatech a tak dále. Spolu s OZ se také podílí na schvalování zvláštností postav.

Současnými členy OUKZ jsou:

  • Logan O’Callaghan – starání se o mail správy, přijímání a posuzování žádostí, dohled nad jejich řešením, odpovídání na e-maily, úpravy a aktualizace Wiki, dohled nad popisky postav

  • London N. Grey – dohled nad popisky postav a členy popiskové skupiny, popisy chatů, RPG školka, posuzování žádostí, organizace začátku školního roku

  • Miranda Maybo-Reid – zaučování nových občanů a profesorů, přidělování dočasných vypravěčů, kontrola dění na chatech, posuzování žádostí

Na úpravě a kontrole popisků chatů a postav se podílí samozřejmě více lidí.

  • Popisy postav: London N. Grey, Laurence C. Lemming, Logan O’Callaghan
  • Popisy chatů: Emily Wiloughby, London N. Grey, Tarabas Amaro

 

Druhá část RPG správy, tedy OZ, je „kreativní“ částí a své jméno má opět podle příslušného odboru na Ministerstvu kouzel. OZ má na starost především herní reálie, správu Wiki, schvalování životopisů, questů, oficiálních LARPů, zvláštností postav spolu s OUKZ atd. Také má na starost rozvíjení, udržování a archivaci herního světa a jeho historie.

Současnými členy OZ jsou:

  • Evan W. Reid

  • Janee S. Carwin

  • Laurence C. Lemming

  • Rebecca C. Bennett

  • (Beatrice de la Crue) – Pomáhá nám se složitějšími žádostmi, kde je k řešení hodně reálií.

 

Jak je patrné, oba odbory toho mají na starost hodně. A k tomu, aby fungovaly tak, jak mají, jsou potřeba aktivní lidé, kteří se o vše postarají. Právě OZ měl bohužel v nedávné době minimum aktivních členů, a tak poměrně dost dlouho trvalo, než byly mnohé žádosti vyřízeny. Stejně tak nebyl prostor pro vymýšlení čehokoliv nového. Žádosti na RPG správu chodí průběžně, tedy sotva vyřešíte jednu, už vám leží na stole druhá. Některé žádosti, jako třeba životopisy nových profesorů před začátkem roku, mají s ohledem na nutné zajištění chodu školy přednost. A ostatní žádosti tak stojí. Jeden nebo dva lidé nemohou fungovat tak, jako čtyři nebo pět lidí. V životopisech jsou reálie, které je potřeba kontrolovat, zda jsou v souladu s herním světem a tím, co dotyčný chce. Někteří si chtějí založit zcela nové společnosti a uskupení, jiní zase plánují budoucnost své postavy po dokončení studia a chtějí pomoct. A výjimkou nejsou ani žádosti na 30 stránek. Stačí tak, aby se sešly dvě, tři takové žádosti a v jednom či dvou lidech se to v rámci dní zkrátka zvládnout nedá. Samozřejmě OZ a OUKZ spolupracují, a tak se OUKZ často také k žádostem spadajícím primárně pod OZ vyjadřuje a posuzuje je, avšak obě části mají své práce dost. Všichni také chceme hrát na chatech (máme obyčejné postavy, které chceme rozvíjet, podobně jako vy) a máme i svůj reálný život.

Nikdo z členů RPG správy v ní není proto, aby mohl někomu něco zakazovat. Primárním cílem celé RPG správy je pomoc. Chceme pomáhat tak, aby věci na HOCZ byly smysluplné a v souladu s těmi reáliemi, které jsou již zaběhnuté, ať již jde o ty ryze na HOCZ stvořené, nebo ty z pera JKR. Chceme, aby byl ve věcech přehled a vědělo se, kdo s čím hraje. Můžeme vás také propojit s někým, kdo hraje něco podobného. Nechceme nic zakazovat a hráče odrazovat nebo demotivovat. Naopak. Chceme vám pomoct, aby ve vašich příbězích a životních linkách nebyly díry a nesmysly. Třeba ta vaše žádost bude perfektní a promyšlená do všech detailů, ale jsou i tací, kteří by chtěli například bojovat s upíry nebo studovat na univerzitách, kam je podle zaběhnutých reálií zkrátka nemohou přijmout. Chceme vám pomoct najít tu správnou cestu, která vás bude bavit. I proto si s vámi, pokud to bude potřeba, budeme o vaší žádosti povídat.

 

A jak vlastně celé to schvalování funguje?

Velmi často jde jen o informování RPG správy. Nechceme po vás, abyste oznamovali každé rozhodnutí, které vaše postava udělá, ale je fajn vědět o těch zásadnějších. (Nápovědou k tomu, co si nechat schválit a co ne, je Příručka pro občany.) My potřebné informace jen zaznamenáme na Wiki a je hotovo. Vy budete mít jistotu, že se o tom ví, a současně bude ve věcech pořádek. Občas se však v žádostech vyskytují věci, které nesedí s našimi reáliemi, jde o něco systémového, co musí udělat osoba, která k tomu má prostředky, nebo o něco, co může ovlivnit výrazněji ostatní postavy a hráče. A proto je potřeba se o tom pobavit a hlavně o tom dát všem vědět (například o nových uskupení a organizacích, navazujícím studiu apod.).

Každou žádost přesně dle vaší formulace v mailu máme na soukromé nástěnce RPG správy (Trello), kde se k tomu postupně vyjádří členové RPG správy, ať už pouze z jedné části, nebo z částí obou. Záleží na tom, o jakou žádost jde. Žádosti řešíme objektivně, nejde nám o to, kdo se s kým zná. Jde nám o to, aby vše dávalo smysl. Složitější žádosti se často řeší v Google dokumentech, kde je komentujeme a přímo tak s autory řešíme potřebné. Dle potřeby využíváme i jiné komunikační kanály. Pokud je někde problém, snažíme se hledat řešení. Neřekneme vám, že je to špatně, ať to předěláte, ale zkusíme také navrhnout možné varianty.

Samozřejmě nejsme žádní odborníci na celý HP svět, proto často žádosti konzultujeme s těmi, kdo o dané problematice ví víc, mnoho informací také dále dohledáváme na internetu. Stejně tak nejsme neomylní, a tak se může snadno stát, a rozhodně se to občas stává, že prostě něco přehlédneme. Vše se však dá napravit, a tak je objevené problémy samozřejmě možné vyřešit. Pokud si nějaké nesrovnalosti všimnete, stačí se nám ozvat. Také si uvědomujeme, že různí lidé mají různé názory. Neříkáme, že pouze ten náš je ten správný. Proto je nás víc. Proto to s dotyčným vždy řešíme. Chceme dojít k tomu, aby byli všichni spokojení. Ve chvíli, kdy je žádost v pořádku z naší i žadatelovy strany a nikdo nemá připomínky, žádost schválíme, dotyčný s tím může hrát a my žádost zaznamenáme na Wiki. Na Wiki je zapsaná naprosto každá žádost, která je schválená, zamítnutá, nebo šlo jen o pouhý dotaz. Neschvalujeme nic bokem. A ke každé žádosti je samozřejmě možné zeptat se na detaily případného schválení/zamítnutí, ať už se jedná o vaši žádost, nebo ne.

 

Pokud by snad někoho zajímala řeč čísel…

Za rok 2018 bylo prozatím vyřešeno 36 žádostí. Z toho 7 žádostí se týkalo dotazů nebo oznámení (nebylo potřeba nic schvalovat), 21 žádostí bylo schváleno a 8 žádostí bylo zamítnuto (z různých důvodů – dvě změny data narození, zvěromagie bez nutných předpokladů a studia, zcela čistokrevná postava apod.)

V roce 2017 přišlo na RPG mail 69 žádostí. U 5 žádostí šlo pouze o konzultaci či dotazy, 52 žádostí bylo schváleno a 16 žádostí zamítnuto (příkladem vlastní drak, životopisy v rozporu s reáliemi atd.). (V číslech nejsou zahrnuty žádosti o členství v RPG školce, kterých bylo například v roce 2017 celkem 40).

A u čísel ještě chvíli zůstaňme. Nedílnou náplní práce OUKZ je také kontrola a schvalování popisků postav. Za poslední rok bylo k dnešnímu dni odesláno celkem 2798 popisků pro 573 postav. V souvislosti s popisky také prosíme, využívejte komentáře u popisků! Pokud máte otázku či nějaké dilema, napište nám právě skrze komentář. Vše je o domluvě. A nyní zase zpět k žádostem.

Jak již bylo zmíněno, žádosti nás zajímají a snažíme se věnovat se jim pečlivě, a i proto zkrátka jejich řešení, pokud nejde jen o nějaké oznámení, chvíli trvá. Pokud byste chtěli vše urychlit, můžete se na někoho z nás obrátit i před tím, než svou žádost pošlete. Pomůžeme vám vychytat největší mouchy, nebo vám třeba poradíme, kdo o dané věci ví nejvíc a mohl by vám poradit lépe. Stejně tak se neváhejte ozvat, pokud si třeba nejste jistí, co by vaše postava chtěla po vystudování školy dělat. Třeba spolu dáme dohromady nějaký nápad. Nemusíte zkrátka posílat jen hotové žádosti, rádi zkusíme pomoct při vymýšlení kde čeho. A nebráníme se ani lumpárnám, samozřejmě v mezích smysluplnosti.

 

Aktuality a plány

Jak jsme už nastínili výše, v současné době RPG správa krom řešení žádostí také dokončila Příručku pro občany, kde najdete spoustu tipů a možností, co dělat po dostudování v Bradavicích. Příručka bude předána vždy každému novému občanovi, k dispozici bude samozřejmě i těm současným. Tímto také děkujeme všem, kteří se podíleli na její tvorbě!

Zřídili jsme také jakousi „schránku důvěry“, kde je možné pro RPG správu nechávat anonymní vzkazy. Pokud například někdo nemá odvahu zeptat se přímo někoho z nás, má možnost právě prostřednictvím této schránky. Všechny otázky i odpovědi jsou veřejné, jelikož nad stejnými otázkami často uvažují různí lidé a odpověď pro vás by mohla být užitečná i pro někoho jiného. Odkaz na tuto schránku najdete v levém sloupečku v menu – nápověda.

Také máme v plánu zorganizovat společnou diskuzi pro každého, kdo bude mít zájem. Přítomný bude někdo z RPG správy, vedení, možnost budou mít i všichni studenti a občané. Každý se tak může otevřeně zeptat na cokoliv, co ho zajímá, případně diskuzi pouze sledovat. I tím se můžete hodně dozvědět.

S ohledem na současné rozšíření řad členů OZ bychom také rádi začali pracovat na oživení herního světa a dění na chatu. Rádi bychom společně dali dohromady například nějaký jednodušší quest. A kdo ví, pokud se to podaří, třeba bude po jednodušším následovat i trochu méně jednoduchý. Kdyby měl snad někdo nápady, rozhodně o sobě dejte vědět.

To je snad pro dnešek vše. V blízké době plánujeme také kratší článek o tvorbě a schvalování CP, kde se vám naskytnou větší možnosti.

 

Poděkování

Závěrem děkujeme všem, kteří se tou změtí písmenek úspěšně prokousali až na konec a měli trpělivost nejen s tímto článkem, ale i s námi při řešení jakýchkoliv žádostí či problémů. Děkujeme také každému, kdo se jakýmkoliv způsobem podílí na tvorbě a fungování toho našeho krásného HOCZ světa, a to včetně studentů a „obyčejných“ hráčů. Nikdo z vás není úplně obyčejný. Už jen to, že hrajete, je důležité a celému projektu nápomocné. Tak jen tak dál a nebojte se s čímkoliv ozvat. Rádi pomůžeme a společně určitě vymyslíme něco, díky čemu vás to hraní bude bavit ještě víc.

 

Beccs, Janee, Kirara, Londýna, Megs, Mir, Rence a Zuzka


Článek, který hledá jméno #1
5 srpna 2018, Faith @ 14.05

Ahoj!

Po dlouhé době jsem se rozhodla oživit a ze zaprášeného stavu obnovit tenhle blog. Přemýšlela jsem totiž, kam tohle všechno napsat, aby se to dostalo úplně ke všem hráčům. Je tu totiž pár věcí, které bych chtěla… nějak rozšířit? Asi tak. :D Je moc horko na to, abych dokázala přemýšlet, tak když tak mějte trpělivost a pochopení vůči mým formulacím.

Komunikace je důležitá. Podle mě je to jedna z nejdůležitějších věcí, která v různých skupinách a projektech nesmí chybět, aby vše správně fungovalo. A vidím to nejen já, ale i další, že tahle věc tu pořád skřípe. Nejen mezi vedením a studenty, ale bohužel i v samotném vedení. Já, jako ředitel, kolikrát nevím, kdo kde dělá na jiných funkcích, oni zase neví, co dělají ti další… ale všechno to začíná u nás samých. Pokud nebudeme se zbytkem komunikovat a nepochopíme, že někdy je lepší různé věci probrat s více lidmi (víc hlav, víc ví), podle mě to bude pořád skřípat. Co je ale ještě horší a mě to mrzí daleko víc je to, že si zase někteří studenti a i ostatní (třeba občané) myslí, jak je vedení nedostupné těm, co do něj nepatří. Není. Minimálně já se snažím být otevřená všemu, takže kdykoliv má někdo nějaký problém, může se na mě obrátit. Mám přístup za ředitele víceméně kamkoliv, mám horkou linku na Dereka, můžu napsat snad všem, kdo na HOCZ jsou. Takže kdykoliv někdo něco potřebuje a neví, na koho by se měl obrátit, může jít za mnou. Podle mě je fakt důležité, aby to každý věděl. Já nekoušu, naopak jsem vcelku mírumilovná osoba a ráda pomůžu komukoliv. Takže… neváhejte. Ať už se obrátíte na mě, nebo na někoho jiného z vedení, kdo vám je sympatický, myslím, že můžu mluvit za všechny, když vás ujistím, že vás nikdo neodmítne a vždycky dojdete k odpovědi nebo řešení problému, které hledáte. Nemusíte být kamarád někoho s funkcí, doba bratříčkování je už podle mě dávno pryč. A pokud máte pocit, že není, vždycky je lepší se ozvat a řešit to (ne anonymně v návštěvce, ale pod svým jménem), abychom vám to mohli vyvrátit a nějak to vyřešit, než se někde zbytečně dohadovat.

Další věc, kterou bych ráda zmínila, je motivace ke hře. Asi víc z nás si všímá toho, jak HOCZ pomalu upadá. Nebo ne HOCZ… spíše hráči. Ať už je to tím, že je čím dál méně času a více povinností, nebo tím, že to některé přestává bavit… je to tak. A mě to hrozně mrzí. Já jsem totiž na projektu primárně kvůli hraní a lidem. Nikdy mě moc nebavilo psát úkoly, eseje nebo nahánět body do poháru. Hrála jsem průšvihářku, co ty body spíše brala, ale zároveň si vytvořila vztahy nejen s profesory, ale i ostatními studenty a posléze i hráči. A některé ty vztahy trvají do teď. Samozřejmě, že jsou asi i tací, co naopak žijí úkoly a snahou vyhrát koleji školní pohár, ale podle mě je primárním cílem zábava. Zábava na chatu a zábava s kamarády. A když pak slyším, jak někteří nemají co hrát, nebo je to nebaví, protože jsou všechny hry nudné… vždycky mě to vytočí. Protože ono je co hrát. Vždycky je co hrát. Jen musíte mít trochu fantazie a odhodlání si vymyslet natolik zajímavou linku, aby vás to hraní bavilo. A tím nemyslím vztahové hry, kdy se každý rozchází s každým a zase dává dohromady… samozřejmě, vztahy byly a budou velikou součástí života našich postav, ale ty je taky ve většině případů neposunou dopředu. Pro mě například je daleko zajímavější svět občanů, kde můžu hrát tisíc a tisíc her, které mi moje postava, kterou jsem si piplala sedm let na škole, dovoluje. Ale to může každý, ať už na škole, nebo ve světě za lososáka. Nemám ultimátní radu jak začít hrát linku her, které vás budou bavit, já měla vždy neskutečné štěstí na spoluhráče, kteří mi mojí postavu posouvali dál a dál. Ale vidím na projektu desítky inspirativních hráčů, kteří své postavy hrajou skvěle a zábavně a kteří tohle dokážou. Stačí jen přijít na to, co by vás bavilo hrát a nebát se toho. Chcete hrát průšviháře, který bude lézt na nervy všem bílým a zatápět jim? Proč ne, pokud to uděláte rozumně. Nikoho z profesorů nepotěší jít hrát na chat, kde je banda přehnaně drzých postav, jejichž hráči nedokáží uhrát potřebnou hranici, která by mezi studentem a profesorem měla být. To je zásadní kámen úrazu, proč si třeba myslíte, že nemůžete na chatu zahrát nic špatného, aby vás někdo neseřval. O tom to přeci je. Pokud chcete hrát průšviháře, musíte počítat s tresty. Nemůžete si chtít užívat hry plné drzosti a přestupků, ale zároveň pak být naštvaní, když vás za to někdo potrestá. Přijde mi, že teď na škole panuje hrozná snaha získat body do poháru a každý, kdo jde proti proudu, to nemá zrovna lehké. Ale o tom to přeci taky je. Ti, co nemají dobré známky, holt body úkoly nenaženou. Ti, co zlobí, o body přijdou. Tak to reálně funguje a nelíbí se mi, že by se mělo všechno uzpůsobovat honu po poháru. Když chce někdo hrát člověka, co je líný a nepíše úkoly, měl by to dělat buď naplno, nebo vůbec. Nelíbí se mi to řešení, že někdo píše úkoly na jedničky a pak má na konci 3 nebo 4 na vysvědčení. Přijde mi to jako na hlavu postavený. Chcete hrát průšviháře? Tak ho hrajte s plnými následky anebo vůbec. Za pár stržených bodů vám hlavu nikdo neutrhne a pokud ano, tak je na vině on. Pamatuju si doby, kdy se lidi div nelynčovali (včetně mě a mojí postavy), ale upřímně doufám, že tohle už je pryč. A aby to neznělo, že jen podporuji průšviháře, tak to tak taky není. Naopak by se lidi neměli bát hrát ani naprosto vzorné studentíky, kteří budou chodit za každým, kdo zapomíná na uniformu, otvírá si pusu kdekokoliv a otravovat je ve stylu Percyho z HP. Já totiž mám pořád tak nějak naději, že konečně bude v StR zase nějaký hráč nebo hráčka, který toho svého primuse zahraje přesně takhle. Protože upřímně? Poslední dobou se do StR vybírají (ne všichni, ale spousta) ti nejmenší průšviháři, ne ti nejvzornější. Protože po těch se slehla zem… přitom hry za ně můžou být daleko zábavnější, když někoho takového chytí na chatu.

Nuh, to je zase sloh. Hlavní myšlenka každopádně byla to, abyste se nebáli. Nebojte se na chatu zahrát to, co si chcete zahrát. Ať už je to občan s akčnější hrou (samozřejmě v rámci mezí, zombíci nebo upíři trhající lidi na kusy by asi neprošli :D), student, co si chce zahrát nějaký průšvih anebo naopak pomáhat při akci, kterou si myslíte, že by na škole šla odehrát a byla by zábavná. Za sebe bych to přijala se všemi deseti a ještě vám líbala nohy. Prostě se nebojte. Ani se ozvat, pokud se vám něco nelíbí nebo si přijdete, že vám někdo křivdí… a ani se ozvat pozitivně, s pochvalou, případně s návrhy, jak tenhle projekt zlepšit. Ono je totiž pořád co zlepšovat a vždycky bude. Když se ozvete, nějaká práce vám určitě přistane! Je tu spousta lidí, kteří už se ozývají a jsou hrozně akční s návrhy i předěláváním různých reálií a mě to těší. Ale ráda bych, kdyby vás bylo co nejvíc. A abyste si nemysleli, že se nemůžete ozvat vedení, protože my se přeci bavíme jen s našimi kamarády. Tak to není a když se mi ozvete, ráda vám dokážu opak.

Faith aka říďa 

 


Nějaké to PFko
1 ledna 2016, Sicmoid @ 23.42

Nemyslím si, že jsem ta správná osoba, co by tohle měla oznamovat, ale jak (zvláště) na HOCZ platí, co si neuděláš sám/sama, to není. A navíc tenhle blog zase bylo potřeba trochu oživit, jelikož ač si neustále mezi nejvyšším vedením říkáme, že se sem budeme snažit pravidelně přispívat, skončí to většinou tak jedním článkem za rok a navíc… bez obrázků.

O co tedy jde. V první řadě o to, že nastaly výrazné změny ve vedení projektu a to jak v postu ředitele, tak správce RPG. I když, v podstatě to tak výrazné není a ani moc nečekané. V postu RPG správce zůstal nyní Blacký sám (když nepočítám jeho nyní začínající a pomalu rozrůstající okruh lidí, kteří mu pomáhají) a post ředitele jsem převzala já. Kaily i Sandro odstoupili z časových a osobních důvodů a asi nemá cenu to tu za ně nějak víc rozebírat, každý z nás ostatně jednou zjistí, že naše priority jsou někde jinde, než v projektu, kterým si dobrovolně necháváme užírat čas a nic, kromě dobrého pocitu, za to nedostaneme.

I v mém případě je to jen dočasná náhrada, protože sama vím, že zhruba za rok a půl už tento úkol nebudu moci plnit, ale právě proto jsem to chtěla nyní zkusit. Je to zvláštní takto říct a trvalo mi celkem dlouho si to uvědomit, ale i mě čeká na HOCZ konec a převzít si tu zodpovědnost ředitele je poslední věc, co můžu pro tento projekt udělat. Zároveň ale musím říct, ač to není nic moc příjemného takhle na nový rok, že tímto neslibuju lepší zítřky a jak to najednou bude na HOCZ o tolik růžovější. Naopak s politováním musím konstatovat, že to s tímto naším projektem, který někteří budujeme už jedenáct nebo deset let, nevypadá moc dobře a vůbec netuším, jak dlouho se nám ho podaří udržet v nějakém alespoň funkčním stavu.

Je to z prostého důvodu, nás těch nejstarších (z hlediska let, co na HOCZ jsme) už není mnoho a většina už jsme též jednou nohou v ‚důchodu‘ (= na pokraji sil a na začátku myšlenek na odchod) a naopak, mladé duše nijak vedení projektu neláká, všichni z něj prchají nebo se do něj neodváží ani vkročit. Může za to spousta nelichotivých skutečností z obou stran, které nechci zatím právě zde nějak podrobněji rozebírat, protože to není předmětem tohoto článku, ale trochu se bojím toho, kdy to dojde do toho nezvladatelného bodu.

Přitom obecně, když se na to člověk podívá s tím letitým odstupem, by se dalo říct, že kvalitou udělalo HOCZ velký krok vpřed a ne tak, jak se praví v jednom starém vtipu od Stanleyho, že to byl krok vpřed blíž ku propasti. I za tento předešlý rok 2015 se vylepšilo spoustu zastaralých věcí, vyjednalo dobře nespočet situací, celkově prostě vypadá zase o trochu lépe a neměl by se proto rozhodně vynechávat vděk těm všem lidem, co za tím stojí.

A tak bych místo spílání nad tím, jak se obávám toho, jak to vůbec bude v budoucnu vypadat, ráda poděkovala všem, co stále mají ještě sílu pro to HOCZ tolik dělat a co tu s námi i v tom předešlém roce vydrželi. Nebudu raději jmenovat, aby se někdo třeba neurazil, že jsem na něj zapomněla nebo ho jmenovala až kdoví kolikátého, ale věřte, že si vážíme každého z vás. Do dalšího roku bych pak ráda popřála samotnému HOCZ, aby to ještě chvilku vydrželo a nespadlo nám na hlavu. Aby nám dělalo víc radosti než starostí a aby dávalo hráčům nové skvělé zážitky, zkušenosti a i třeba nová přátelství. Ta stará aby samozřejmě upevňovalo a nestahovalo je k sobě dolů k té tvrdé zemi. Tak uvidíme, co všechno se v tomto novém roce vyklube, snad víc toho dobrého, sama jsem na to zvědavá.

Za vedení,

Síca


« Previous Entries